Център за Вашето Дистанционно Професионално Обучение
Център за Професионално Обучение и курсове
real estate company logo
Начало Обучения за Учители Статии и полезна информация Ролята на комуникацията в преподаването
Печат Е-поща

Ролята на комуникацията в преподаването

Полезна информация и съвети

Според оксфордския речник думата "комуникация" означава "акт на предаване, особено новини" или "науката и практиката на предаване на информация". Връзката между "преподаване" и "комуникация" е очевидна: като учители непрекъснато даваме нови знания или предаваме информация.

Комуникацията е сложен процес. На всеки етап от този процес нещата могат да се объркат, което прави комуникацията по-малко ефективна. За да бъдем ефективни трябва да се опитаме да сведем до минимум тези бариери пред комуникацията. например, като се уверите, че стаята е тиха и добре осветена, говорейки бавно и ясно, като използвате думи, които учениците трябва да могат да разберат, но най-важният начин за преодоляване на бариерите е двупосочната комуникация. Това означава да получаваме редовна обратна връзка от приемниците (учениците): дали те наистина разбират какво се опитваме да постигнем?

Комуникацията не се осъществява само чрез думи. Несловесната комуникация (или езика на тялото) е също толкова важна. Ние всички сме запознати с различните видове невербална комуникация.

Невербалната комуникация обикновено е подсъзнателна - ние я използваме, без да мислим за нея. Ето защо казваме, че е трудно да излъжем езика на тялото. Ако учителите наистина разпознаваме езика на тялото на нашите ученици, ще знаем кога на учениците им е скучно или не са успели да разберат преподавания материал. От езика на тялото на своите учители пък учениците разбират дали сме уверени или ентусиазирани.

Всичко знаем израза "Това, което чувам, забравям; това, което виждам, си спомням; това, което правя, знам". Картините, писмените постери и практическите демонстрации подобряват комуникацията и трябва да ги използваме възможно най-много в процеса на преподаване на учебния материал.

Комуникацията е умение - и подобряваме нашите умения, като получаваме обратна връзка относно начина, по който ги изпълняваме. В курса за педагогически специалисти съгласно наредба 15/22.07.2019г. ОБУЧЕНИЕ ЗА  ПРИДОБИВАНЕ НА ТРЕНИНГ ЗА КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ ще разгледаме начините, по които можем да разберем дали общуваме добре като учител? Можем да получим тази обратна връзка, като поискаме от опитен колега да участва в нашето учение и да ни даде обратна връзка. Можем също така да поискаме някой да ни записва на видеокасета, докато преподаваме. И в двата случая обратната връзка ще бъде по-добре, ако използваме контролен списък, за да преценим ефективността си.

Курсът за учители цели да развие ефективни комуникативни умения на участниците на работното си място чрез идентифициране и разбиране на недостатъците в комуникационния процес. До края на курса участниците ще имат значително разбиране за психологическата динамика в комуникационния процес. Освен това те ще развият мощни комуникационни умения, за да преодолеят бариерите в комуникационния процес и да подкрепят тяхната управленска роля. Участниците ще могат да управляват по-добре конфликтите и да комуникират ефективно с различни заинтересовани страни.

( 2 Votes )

Кредити и Сертификати:

Ние сме лицензирани към Министерството на Образованието да присъждаме 1 кредит при успешно приключване на обучение.

Издаваме луксозни поименни сертификати на всеки участник. Бихте могли да съхранявате своя сертификат в папка, или да го поставите в рамка на видно място. Сертификатите са луксозни и представителни!

Място на провеждане на обучението:

Курсът провеждаме в дистанционна форма на обучение (8 часа онлайн през нашата платформа за дистанционно обучение на учители, и 8 часа присъствено.) За Ваше удобство, при сформиране на група, нашият лектор ще дойде на място във Вашето учебно заведение.

Цени

Можете да разгледате нашите цени тук.

Ако сте по-голяма, ило по-малка група, или се интересувате от Изнесено или изцяло Присъствено обучение (16 часа), ни изпратете ЗАПИТВАНЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА УЧИТЕЛИ

 

За контакт с нас:

0897 948 215,

02/ 437 38 85

С Уважение,

Екипът на ЦПО към "Матев-строй" ЕООД

 

Вижте още полезна информация:

Ученическо портфолио. Що е то?

Знаете ли какво трябва да съдържа Вашето професионалното учителско портфолио?

Стресът в класната стая. Как да избегнем стресът на работното място

Кредити за учители съгласно Наредба № 12  от 01.09.2016 г. за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти

 

...::: Валидиране :::...

Имате професионален опит, а нямате документ? Искате ли да се явите само на изпит, без да участвате в курс, за да получите документ за Професионалните си умения?

Пишете ни за кой курс се интересувате, и ще Ви изпратим условията за Валидиране.

Уважаеми УЧИТЕЛИ,

Предлагаме Ви 47 теми с  1, 2 или 3 Кредита, съгл. Наредба 15/22.07.2019, в присъствена,  или неприсъствена форма на обучение. За връзка с нас: тел.0897 948 215 - г-жа Светла Матева.

Програмиране за ДЕЦА

Регистрирайте се за БЕЗПЛАТНИЯ курс за деца на www.Programiram.com.

Курсове по програмиране за деца и юноши

Програмиране за деца: Допълнителна информация

Списък с теми
Joomla!. XHTML and CSS.